Charlotte Borggreve

Fondswerving Waterpomp En Put In Mali

Waarom En Waar

In het voor toeristen prachtige Pays Dogon in het oosten van Mali heerst grote droogte.
Voor de 3500 inwoners van de dorpen Inguelè, Ogol-dà en Sangui betekende dat twee km lopen naar de dichtstbijzijnde waterput. Ook de leerlingen van een nabijgelegen school hadden geen water.
Het gebied is erg droog en het water zit diep. Het was nodig om een zeer diepe put te slaan.

Ana Dolo

De drie Chefs van deze dorpen hebben dan ook aan Ana Dolo gevraagd om te proberen geld in te zamelen voor het slaan van een diepe put en het maken van een pomp.
Ana Dolo werkt samen met de missie in Bandiagara die al veel ervaring heeft met het realiseren van pompen en waterputten.
Ik ken Ana alweer 14 jaar als een zeer goede vriend, een fantastische gids en een zeer betrokken man. Hij is een van de zonen van wijlen Diangounou Dolo, die jarenlang Chef was van Sangha en nabijgelegen dorpen. Een door Malinezen en Nederlanders (w.o. veel architecten en antropologen) zeer gerespecteerd man.

Realisatie

Ana en ik hadden ons ten doel gesteld om dit project tot een succes te maken.
Dat is gelukt. We hebben het hele bedrag van € 25.000 dat nodig is voor dit project bij elkaar. Nog iets meer zelfs zodat we de bankkosten ook konden betalen en er is een potje over voor onderhoud. Ik heb hiervoor fondsen en particulieren aangeschreven.
Ana regelde de zaken in Mali, houdt toezicht en zorgde dat de pomp en de put er kwamen.

Onderhoud En Beheer

De drie dorpen zijn eigenaar van de pomp en zij hebben een Comité samengesteld dat alles rond de waterpomp regelt en toezicht houdt. Door het Comité is een toezichthoudster aangesteld die 2 x per dag de kraan opent en het geld int van de mensen die water halen. Het Comité beheert het geld op een aparte rekening. De toezichthoudster doet ook het dagelijkse onderhoud zoals het controleren van de panelen. Een keer per drie jaar moeten de batterijen vervangen worden. Het Comité geeft dan een loodgieter de opdracht om dat te doen. Dat geldt ook voor herstelwerkzaamheden. Maar zo'n pomp is zeer onderhoudsvriendelijk. De drie dorpen hebben een bedrag bepaald dat betaald moet worden per 5 liter.

Waarom Was Het Zinvol Om Bij Te Dragen?

De pomp en put voorzien in een basisbehoefte: water in de nabijheid.
Het ging om een kleinschalig, sympathiek project.
Toen de pomp en put klaar waren, heb ik een bezoek gebracht aan Mali. Ik heb een fotoverslag gemaakt en gestuurd aan degenen die een bijdrage hebben gedaan.
Het geld komt direct ten goede aan de betrokken. Er blijft geen geld aan de strijkstok hangen; ik doe dit geheel vrijwillig en ben op eigen kosten naar Mali gegaan.

Het is fantastisch dat we voor mensen, die eerst twee kilometer moeten lopen , nu een groot bassin water in de buurt hebben gerealiseerd! Stel je eens voor hoe hun leven er op vooruit is gegaan!

Bijdrage

Vrienden en familie doneerden €3145,-. De volgende fondsen doneerden: Johanna Donk-Grote Stichting €2500, Stichting Helden Tucker €2500, Stichting Triodos Foundation €5000,- de Fred Foundation €9100,- de Salomon Stichting €200,- . Emmaus Eindhoven €200,- Emmaus Wageningen €500,-,Emmaus Haren €500,-, Emmaus Bilthoven €1000,- en Haella Stichting €2000,-.
Lees verder...
Eindverslag pomp en put (pdf)

Hotel Giru Yam

Ana Dolo heeft een eenvoudig hotel bij deze dorpen in de buurt. Hij is een harde werker en betrouwbaar.
Zijn hotel/restaurant is niet alleen een prettige plek voor reizigers, maar er komen ook veel Dogon, jong en oud.
Op zijn terrein heeft hij een bureau waarbij goede gidsen zijn aangesloten die reizigers op voettocht nemen in de vallei waar veel Dogondorpen liggen.
Zo'n wandeling van meerdere dagen is een geweldige belevenis!

Meer Informatie Over Hotel Giru Yam

blog