Charlotte Borggreve

Fondswerving Gedong Gandhi Ashram Bali

GEDONG GANDHI ASHRAM
CANTI DASA at Candidasa, Bali, Indonesia

"Live simply so that others may simply live"
M. K. Gandhi

Ashram

In 1976 heeft Ibu Gedong Bagoes Oka (1921-2002) deze Ashram gesticht op een idyllisch stuk land aan de Oostkust van Bali. Als gelovig Hindoe was ze zeer geïnspireerd door het leven en werk van Mahatma Gandhi. Door zijn beroemde uitspraak: think globally, act locally, begon ze, dicht bij huis, met het stichten van een woon-, leef- en werkgemeenschap waar jongeren uit arme gezinnen uit nabijgelegen dorpen minimaal 1 jaar onderdak en scholing krijgen. Om ze zo meer kansen te bieden, waardoor ze zelfstandiger worden. Tevens leren ze op een mens- en milieuvriendelijke wijze in hun eigen behoeften te voorzien. Zo verbouwen ze groente in eigen tuintjes, leren ze het traditionele weven, zorgen ze voor de gasten die in gastenverblijven kunnen logeren en onderhouden het terrein en de tuin. Eveneens helpen ze op de kleuterschool en in de acupunctuurkliniek. Yoga en de hindoeïstische gebeden en rituelen horen bij hun dagelijkse activiteiten.

Kliniek

In dezelfde tijd besloot Ibu Gedong een acupunctuurkliniek op te zetten voor de zeer arme gezinnen uit de omgeving.
Hier kan iedereen die geen geld heeft voor de reguliere gezondheidszorg gratis behandeling krijgen met acupunctuur. De acupuncturisten hebben door de jaren niet alleen een zeer grondige kennis van hun vak, maar ook van traditionele medicatie en diëten opgebouwd.
De kliniek wil een alternatief bieden naast de traditionele gezondheidszorg en dus niet in plaats van werken. Maar voor mensen die de gewone gezondheidszorg niet kunnen betalen, biedt deze kliniek hulp. En natuurlijk aan mensen die uit overtuiging kiezen voor deze vorm van behandeling.
De oude kliniek is in 1981 gebouwd en sindsdien niet gerenoveerd. Het dak lekte, de geweven bamboe muren vertoonden gaten en er zaten insecten in het houtwerk.
Met € 24.000 die we door een inzamelingsactie bij vrienden en familie en bij een aantal Nederlandse fondsen hebben opgehaald, is in 2009 een prachtige nieuwe kliniek gebouwd. De begane grond is, met uitsluiting van een open gedeelte waar een houtberwerkingsatelier komt, voor de kliniek en op de verdieping is er ruimte voor de administratie en een bibliotheek.
Lees verder...
Verslag (pdf)

Bibliotheek

De Ashram heeft een uitgebreide en unieke bibliotheek met zo'n 1500 heel oude en nieuwere boeken over Bali, het Hindoeisme, het leven en werken van Gandhi en vele spirituele en culturele onderwerpen.
De nieuwe bibliotheek in de acupunctuurkliniek is een lichte ruimte van ongeveer 30 m2.
Emmaus Breda heeft geld gedoneerd om een aantal nieuwe aluminium boekenkasten te kopen. De boeken zijn nu vochtvrij opgeborgen in zes aluminium boekenkasten en er is een leestafel, dus geinteresseerden kunnen naar hartelust grasduinen en lezen in de boeken.

Reeds Eerder Gerealiseerd Project

In 2005 heb ik € 10.000 bijeengebracht voor het herbouwen van een kleuterschool op de Ashram. Dit is een prachtige school geworden en wordt ten volle benut door de leerlingen uit gezinnen uit de omgeving die er ook nog een gratis lunch krijgen.
In februari 2010 kregen we van Stichting Janssensfonds geld om een nieuw speeltoestel te kopen. Dus over een paar maanden kunnen de kinderen naar hartelust veilig schommelen.
Lees verder...
Verslag Kleuterschool (pdf)

Bungalows

Op het terrein van de Ashram staan eenvoudige bungalows die worden verhuurd aan gasten die de idealen van de Ashram onderschrijven. Men kan meedoen aan de dagelijkse rituelen, maar het hoeft niet.
De heerlijke vegetarische maaltijden worden gezamenlijk gegeten naast het huistempeltje. Ook is er mogelijkheid om aan de yogalessen deel te nemen, in de buurt te wandelen of tempels te bezoeken.
De bewoners van de Ashram vinden het altijd leuk om gasten wegwijs te maken, hen mee te nemen naar tempel of markt en te vertellen over hun leven.
Het is er prettig en rustig toeven en in het dorpje zijn allerlei mogelijkheden om het verblijf te veraangenamen (autoverhuur, restaurants, winkels, e.d.).
Kortom, een prettige en interessante plaats om te bezoeken in Bali.
Lees verder...
Brochure (pdf)

Meer Informatie

blog
of de officiele website