Charlotte Borggreve

Gouvernementsarts In Indië

Dit project is gebaseerd op nagelaten foto/schetsboeken van de Nederlandse kinderarts Annie Wijers-van Puffelen (1903- 1989). Een uniek egodocument van een onafhankelijke, werkende vrouw in het voormalige Nederlands-Indië. Het laat ons een kijkje nemen in haar leven. Aan de hand van de grappige, vaak scherpe tekeningen neemt zij ons mee naar haar dagelijks werk in het ziekenhuis met collega's en patiënten. Maar ook volgt ze met een kritische blik de veranderingen in het land in die woelige periode. Het idee voor dit project komt van Charlotte, haar achternicht, aan wie de dagboeken zijn nagelaten.

Lees verder... (website KIT)

cover-gai.png

Recensies

Arts en Auto nr 12

Annie Wijers documenteerde haar leven met tal van foto's en tekeningen. Aan de hand hiervan stelde Charlotte Borggreve het fraaie egodocument Gouvernementsarts in Indië samen. Het boek geeft een mooi beeld van het Indië uit die tijd.

Algemeen Dagblad

Zeldzame beelden van Indonesische vrouwen aan het werk in een kraamkliniek, studentes en verpleegsters met de baby's en moeders die zij verzorgen. Behalve de foto's bevat het boek olijke karikaturen van Annies hand, zij tekende scenes uit het ziekenhuis, haar huiselijk leven en het Japanse kamp, die onverbloemd zicht geven op de raciale kijk die in die dagen geen uitzondering was.

Stripschrift

De kracht van de cartoons van Annie Wijers schuilt in de combinatie van de humoristische enscenering en de scherpe karakterisering van de personages.

Lees verder...